Cazinoul din Constanța a fost descoperit parțial, vineri dimineață, după ce schelele de pe fațadă au fost demontate în urma finalizării lucrărilor. Monumentul istoric, simbol al litoralului, renaște după ce a fost lăsat în paragină de 40 de ani.
Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, a anunțat că a fost prezent la Constanța pentru a verifica stadiul lucrărilor.
”Au fost finalizate lucrările la fațada de nord a clădirii și a turnurilor cu berbeci și au fost înlăturate elementele de protecție, clădirea fiind astfel vizibilă publicului larg care frecventează faleza Cazinoului sau Acvariul din Constanța”, a precizat ministrul Dezvoltării, pe Facebook.
”Dezvelirea Cazinoului din Constanța, clădire unică și reprezentativă a României, a cărei reabilitare este prioritară pentru Guvern, a fost un moment unic astăzi dimineața. Lucrările de reabilitare finalizate până acum subliniază monumentalitatea acestei superbe clădiri construite în stil Art Nouveau”, a mai precizat ministrul Cseke Attila.
Aproape 90 de milioane de lei sunt alocați de Ministerul Dezvoltării, prin Compania Națională de Investiții, pentru consolidarea și reabilitarea Cazinoului din Constanța.
Potrivit Ministerului Dezvoltării, lucrările sunt realizate în prezent în proporție de 57% și au în vedere:
- consolidarea în vederea punerii în siguranță;
- refacerea instalațiilor, modernizarea celor existente și realizarea de noi instalații conform normativelor în vigoare;
- reabilitarea zidului de sprijin, de apărare împotriva valurilor;
- refacerea balustradei metalice conform soluției originare și a parapetului în stil Art Nouveau;
- sistematizarea verticală și sistemele de captare a apelor pluviale cu canalizare pluvială și cu sisteme de degivrare;
- sistemele de sonorizare exterioară și interioară;
- iluminatul arhitectural interior și exterior.
Când vor fi gata lucrările la Cazinoul din Constanța
”Termenul actual (de finalizare a lucrărilor) este sfârșitul lui martie 2023. Cred că rezonabil este să discutăm ajustarea acestui termen până la sfârșitul anului viitor. Sunt foarte răbdător și cer răbdare. Toate scuzele de rigoare tuturor.
Cred că este o investiție cu privire la care trebuie să avem răbdare. Cel mai important lucru este să fie o lucrare de calitate”, a precizat Cseke Attila.
Întrebat dacă ar putea fi suplimentată suma necesară reabilitării, ministrul Dezvoltării a recunoscut că în prezent nu dispune de o documentație tehnică pentru a justifica acest lucru.
„Este o lucrare care a necesitat o atenție. Nu știu unde se va finaliza această lucrare, la ce valoare, dar cred că merită tot efortul”, a mai spus ministrul.
Cseke Attila a explicat că în ultimii doi ani de la începerea lucrărilor au fost emise 32 de dispoziții pentru lucrări de consolidare și pentru ornamente.
Știrea inițială
Cseke Attila a anunțat că vineri are loc dezvelirea Cazinoului din Constanța.
„Dezvelim astăzi Cazinoul din Constanța, clădire unică și reprezentativă a României, a cărei reabilitare este prioritară pentru Guvern. Așteptăm pe faleză acest moment magic și vom posta în curând alte poze, în care putem vedea clădirea în splendoarea ei”, a scris ministrul Dezvoltării pe pagina sa de Facebook.
Demontare schelei paravan a început vineri dimineață, în jurul orei 7:30. Fațadele urmează să fie dezvelite în prezența ministrului Dezvoltării și a mai multor oficiali din Constanța.
Compania Națională de Investiții, aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării, desfășoară proiectul de reabilitare a Cazinoului din Constanța.
Restaurarea Cazinoului din Constanța, clădire-simbol lăsată în paragină de 40 de ani, este realizată de asocierea Aedificia Carpați – Remon Proiect – Profesiona Construct Proiiect ARE și Tehnoinstal, potrivit rezultatului licitației organizate de CNI.
Proiectul inițial costa 44,9 milioane de lei (plus TVA) și urma să dureze doi ani și jumătate, cu o garanție de cinci ani. Licitația a fost lansată de Compania Națională de Investiți la data de 23 mai 2019, iar la 15 ianuarie 2020 au început efectiv lucrările.
Reabilitarea Cazinoului are loc la 40 de ani de la ultimele lucrări realizate în anii 80, în timpul regimului comunist, când mai multe elemente originale ale clădirii și detalii arhitecturale au fost pierdute. Cazinoul din Constanța a mai fost reabilitate și în perioada 1950-1953.