Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Lanurile de rapiță din sudul țării, surprinse de NASA

Lanurile de rapiță din sudul țării noastre au fost pozate de NASA din satelit. „Câmpurile de aur din România” este titlul articolului publicat alături de imagini, pe unul dintre site-urile NASA.

Imaginile spectaculoase au fost realizate deasupra zonei unde se intersectează râul Olt cu Dunărea și au fost surprinse luna trecută. Potrivit articolului, oamenii de la NASA au fost impresionați de galbenul strălucitor al câmpurilor pline de rapiță.

Ce spune NASA despre lanurile de rapiță din România

Florile galbene se transformă în păstăi subțiri, asemănătoare cu păstăile de mazăre, care conțin semințe mici, bogate în ulei. Odată extras, uleiul este utilizat într-o varietate de aplicații chimice, biocombustibili, alimente și alte aplicații industriale. Uleiul de canola, utilizat în mod obișnuit la gătit, este derivat dintr-o cultură de rapiță selecționată pentru a avea un conținut scăzut de acid.

Într-un an obișnuit, România produce 10% din producția de cereale și semințe oleaginoase a Uniunii Europene, potrivit Comisiei pentru Comerț Internațional. Pe lângă semințele de rapiță, principalele culturi din România includ floarea-soarelui și soia, precum și porumb, grâu și orz. Producția sa anuală de semințe oleaginoase este sensibilă la secetă și la căldură și a suferit oscilații semnificative în ultimii ani.

În timp ce U.E. în ansamblul său a produs 23% din producția mondială de rapiță în 2023, Canada și China se află în fruntea listei celor mai mari țări producătoare de rapiță și canola, generând 21 și, respectiv, 17% în acel an. Sateliții au capturat imagini ale câmpurilor înflorite expansive din ambele țări. Sezonul de înflorire galbenă din Canada are loc mai târziu în an decât cel din UE, în timp ce cel din China are loc mai devreme.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE