Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

ÎPS Teodosie, trimis în judecată de DNA. Arhiepiscopul Tomisului e acuzat de cumpărare de influență

Procurorii DNA Constanța au dispus trimiterea în judecată a lui ÎPS Teodosie. Arhiepiscopul Tomisului este acuzat de cumpărare de influență, iar, în același dosar, un consilier din cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, a fost trimis în judecată pentru complicitate la cumpărarea de influență.

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Petrescu, este considerat funcționar public în sensul legii penale și este acuzat de procurorii DNA de cumpărare de influență.

”În luna iulie a anului 2023, inculpatul Petrescu Teodosie, în calitatea menționată mai sus, ar fi promis unui om de afaceri (martor în cauză) suma de 160.000 lei, reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obțină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenței pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcționarilor cu drept de decizie în această privință din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte.

Suma de 800.000 lei ar fi urmat să fie utilizată pentru finanțarea unor lucrări de construcție ori reabilitare a unităților de cult aflate în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului”, se arată într-un comunicat al DNA.

De asemenea, procurorii anticorupție mai susțin că ”inculpatul P.I. ( consilier în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului) i-ar fi comunicat omului de afaceri modalitatea în care urma să intre în posesia banilor promiși (160.000 lei) respectiv prin încheierea de către Arhiepiscopia Tomisului cu societatea martorului a unui contract de consultanță fictiv”.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel Constanța.

La mijlocul lunii ianuarie, IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a ajuns la DNA Constanța, pentru a i se aduce la cunoștință acuzațiile în dosarul de cumpărare de influență. În luna mai, IPS Teodosie a fost pus sub acuzare de procurorii anticorupție, pentru că i-ar fi promis unui om de afaceri o sumă de peste 30.000 de euro în baza unei înțelegeri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE