Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

FOTO. Paște cu protest în Georgia. Mii de oameni au manifestat în fața unei biserici de lângă parlament

Mii de georgieni au marcat Paștele ortodox cu un priveghi de protest în fața unei biserici situată lângă parlamentul din capitala Tbilisi. A fost încă o acțiune împotriva unui proiect de lege văzut drept o amenințare la adresa libertății presei și a aspirațiilor țării de a adera la Uniunea Europeană.

Protestatarii s-au adunat și de-a lungul bulevardului larg care duce spre parlamentul georgian, mulți dintre ei având steaguri naționale și ale Uniunii Europene. Oamenii au ascultat un cor care cânta cântece de Paște, iar activiștii împărțeau mâncare, inclusiv ouă pictate manual și prăjituri tradiționale de Paște.

Lika Chachua, activistă: "Acesta este cel mai extraordinar Paște pentru fiecare dintre noi. Am 32 de ani și nu am văzut niciodată atâta dragoste și un sentiment de unitate în Georgia. Și sunt foarte fericită, dar este vital să nu uităm cea mai importantă misiune care ne-a adus aici - nu legii ruse, nu guvernului rus. Sunt sigură că ne vom atinge obiectivul pentru care atât de mulți tineri sunt în stradă de atât de mult timp."

Spre deosebire de mitingurile de amploare de acum câteva zile, care au primit un răspuns puternic din partea poliției, atmosfera din noaptea de Paște a fost pașnică. Ofițeri de poliție neînarmați, adunați în preajma bisericii, au primit și ei mâncare tradițională.

Elene Pataridze, activistă: "Vreau să petrec acest Paște cu poporul meu, care vede viitorul nostru în Europa. Și vreau, de asemenea, să-mi exprim poziția - nu legii ruse și nu guvernului rus."

Ce presupune proiectul de lege

Proiectul de lege care stârnește protestele din Georgia ar cere presei, organizațiilor neguvernamentale și altor organizații nonprofit să se înregistreze ca fiind unele care urmăresc interesele unei puteri străine dacă primesc mai mult de 20% din finanțarea lor din străinătate.

Protestatarii și opoziția georgiană denunță propunerea ca fiind o lege rusă, deoarece Moscova a adoptat o legislație similară pentru a stigmatiza jurnaliștii independenți și pe cei critici la adresa Kremlinului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE