Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Concursul Imagine EU, câștigat de elevii români. Ideea lor a convins juriul format din 16 reprezentanți ai Comisiei Europene

Concursul Imagine EU, care i-a invitat pe tineri să propună idei concrete pentru a face Uniunea Europeană un loc mai bun, a fost câștigat de o echipă de elevi bucureșteni. Cei șapte câștigători învață la Liceul de Informatică.

Dezbaterile din licee ar putea viza sistemul de sănătate sau cel de educație din Uniunea Europeană, dar și dreptul la vot. Orice temă care are impact asupra vieții cetățenilor europeni va putea fi pusă pe lista de discuții. Pentru câștigarea concursului, nu doar ideea a fost importantă, ci și felul cum a fost prezentată, iar elevii de la Liceul de Informatică din București au ales să realizeze un videoclip.

Andrei Vasile, elev: Noi am venit cu un club de debate unde elevii pot propune idei care să fie discutate pe diferite teme, cum ar fi legi sau probleme, iar mai apoi acestea pot fi trimise la Parlamentul European pentru feedback. Noi am făcut un videoclip explicativ, o melodie, și dorim să implementăm această platformă online, în viitorul apropiat. Ar trebui discutat dacă ar trebui sau nu pus accent pe activitățile extrașcolare. Alte teme mai sunt: de la economie, până la legi, probleme care sunt de actualitate în  Uniunea Europeană, se pot duce până la războaie.

Ideea a convins juriul format din 16 reprezentanți ai Comisiei Europene.

Andrei Călina – elev: Succesul a fost pentru faptul că noi ne-am adresat foarte mult copiilor de vârsta noastră, copiilor de liceu. Au apreciat foarte mult faptul că noi ne gândim și la viitor, nu doar la prezent. Și cred că acesta a fost lucru decisiv.

La competiție au participat peste 400 de echipe din întreaga Europă, dintre care o sută au fost din țara noastră. Juriul a ales trei grupuri câștigătoare, inclusiv echipa României. Celelalte două echipe sunt din Italia și Franța.

Cătălina Georgescu, profesoară: Noi nu suntem singura școală în acest proiect. Este un proiect european. Sunt peste 100 de școli din România. Implică tinerii de liceu să gândească, pentru că nu e vorba doar de română, matematică, istorie, geografie, e vorba de a-i ajuta pe ei să devină cetățeni responsabili.

Pentru a-și ridica premiul, echipa a fost invitată la Bruxelles, peste trei săptămâni. Diplomele vor fi oferite de Vera Jourová, vicepreședintele Comisiei Europene. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE