Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Complot pentru uciderea lui Zelenski, dejucat de SBU. Doi oficiali ucraineni de rang înalt au fost reținuți

Serviciile de securitate ale Ucrainei au precizat că au dejucat un complot privind asasinarea președintelui Volodimir Zelenski. De această dată, pe lângă ruși, erau implicați și unii oficiali ucraineni de rang înalt.

În consecință, au fost arestați doi colonei din serviciul de protecție al Guvernului, care sunt acuzați că lucrau în secret cu rușii și făceau parte, de fapt, din Serviciul de Securitate al Rusiei (FSB). Aceștia ar fi căutat să recruteze, dintre gărzile de corp ale lui Zelenski, persoane dispuse să-l lichideze pe șeful statului ucrainean, potrivit BBC.

Oficiali ucraineni, reținuți pentru un complot privind uciderea lui Zelenski

De-a lungul timpului, de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, Zelenski s-a confruntat cu mai multe tentative de asasinare și atentate asupra vieții sale.

La începutul invaziei, în februarie 2022, ucrainenii au dejucat un plan de asasinare pus la cale de oamenii liderului cecen Ramzan Kadîrov. La o lună distanță, șeful serviciilor ucrainene de securitate, Oleksiy Danilov, a spus că Zelenski a supraviețuit la trei tentative de asasinare într-o singură săptămână.

Ulterior, mai mulți membri au grupului Wagner au încercat să-l ucidă.

În august 2023, o femeie din regiunea Mykolaiv, din sudul Ucrainei, a fost arestată pentru un complot de asasinare a lui Zelenski. Ea a fost acuzată că a adunat informații despre vizita planificată a lui Zelenski la Mykolaiv, în scopul de a-i ajuta pe ruși să planifice un atac aerian. SBU a spus că a prins-o pe femeie în flagrant chiar în timp ce încerca să transmită informații invadatorilor.

În aprilie 2024, un polonez a fost reținut pentru că a orchestrat un alt presupus complot rusesc de asasinare a lui Zelenski. El a fost acuzat de "pregătirea de a acționa pentru informațiile străine împotriva Republicii Polone", o infracțiune care implică până la opt ani de închisoare. De altfel, el se declara dispus să ajute la eliminarea lui Zelenski. Procurorii au spus că bărbatul a acceptat să ofere informații spionilor ruși în legătură cu securitatea aeroportului Rzeszów-Jasionka, din sud-estul Poloniei, aflat lângă granița cu Ucraina, unde Zelenski merge atunci când face călătorii în străinătate.

Pe lângă multele tentative de asasinat, despre care Zelenski spunea că au fost peste 15, au mai existat momente în care președintele ucrainean a fost foarte aproape de locul de impact al unor rachete rusești.

De exemplu, în timpul unei vizite în orașul Odesa, în martie, o rachetă rusă a explodat în apropierea convoiului care îi transporta pe Zelenski și pe prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis. Explozia a avut loc la câteva sute de metri distanță și persoanele din convoi au observat un nor uriaș de fum. Cinci persoane au fost ucise în acea lovitură, dar nicio persoană din convoiul lui Zelenski nu a pățit nimic.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE