Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Așteptările cetățenilor înainte de alegerile europene, relatate de corespondenții din rețeaua Euronews

Europa se află la răscruce de drumuri. Cele 27 de state membre vor alege noua serie de eurodeputați în perioada 6-9 iunie, în timp ce țări precum Republica Moldova, Ucraina sau Georgia au început să parcurgă drumul lung al aderării. Corespondenții din rețeaua Euronews au vorbit despre așteptările alegătorilor și ale celor din afara Uniunii Europene.

Așteptări înaintea alegerilor europene

Criza politică din Bulgaria pare fără sfârșit. Cu ocazia alegerilor europarlamentare va fi organizat un nou scrutin pentru Parlament, al șaselea din ultimii trei ani.

Diana Radeva, jurnalistă Euronews Bulgaria: „Scena politică este foarte complicată pentru că pe 9 iunie vom avea alegeri două în unu, naționale și europene. Așteptările nu sunt atât de mari, deoarece Europa a fost întotdeauna puțin distantă pentru oamenii obișnuiți”.

Alegerile pentru Parlamentul European vor fi urmărite cu atenție anul acesta inclusiv în Georgia, țară care are aspirația de a adera la Blocul Comunitar. Un sondaj realizat în această țară arată că peste 80 la sută dintre cetățeni doresc să adere la Uniunea Europeană, asta în pofida încercărilor partidului de guvernământ de a adopta o legislație de inspirație rusească. Mii de georgieni au ieșit în stradă pentru a protesta față de adoptarea acestui act normativ.

Elene Tsutskiridze, jurnalistă Euronews Georgia: „În general, oamenii sunt conștienți de chestiunile legate de integrarea europeană, dar din cauza faptului că nu am trăit în același spațiu, mulți georgieni încă văd UE ca pe ceva îndepărtat și de neconceput. Acest lucru s-a manifestat cu precădere înainte de a ni se acorda statutul de țară candidat. Această atitudine s-a schimbat oarecum de atunci, dar, în continuare, georgianul de rând nu simte urgența de a începe să înțeleagă cum funcționează Parlamentul European”.

Albania a primit statutul de candidat în 2014 pentru a adera la Uniunea Europeană, iar locuitorii ei speră ca demersurile să fie accelerate după alegerile din acest an.

Alice Taylor, jurnalistă Euronews Albania: „Aceste alegeri europene vor fi mai populare în Albania, pentru că avem mai mult acces la informație. Albanezii vor căuta să obțină îndrumare, sprijin și mediere. Orice ar fi, vor merge înainte”.

Serbia a devenit stat candidat pentru aderare pe 1 martie 2012, dar relația tensionată cu statul Kosovo a complicat procesul.

Bojan Brkic, jurnalist Euronews Serbia: „Europa nu are alternativă, pentru că Serbia se află în interiorul - geografic vorbind - Uniunii Europene. Este înconjurată de Uniunea Europeană. Este înconjurată din toate părțile de UE. 70% dintre schimburile sale comerciale sunt cu țări din Uniunea Europeană. Companiile europene sunt cei mai mari angajatori din Serbia. O mulțime de sârbi lucrează pentru firmele europene de aici”.

Comisia Europeană a anunțat că Serbia nu poate adera la UE până când nu va exista o relație normală între cele două țări.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE