Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Americanii au aprobat vânzarea rachetelor AIM-9X Sidewinder Block II către România

Armata română va beneficia de ultima tehnologie în ceea ce privește echiparea avioanelor de luptă F-16. Acestea vor beneficia de rachetele AIM-9X Sidewinder Block II, după ce Statele Unite ale Americii au aprobat vânzarea lor către România, conform anunțului făcut de Ministerul Apărării din România.

"Această achiziție nu este doar o tranzacție, ci o dovadă a angajamentului nostru comun față de securitate și pace. Aceste rachete avansate vor asigura siguranța cerului românesc", a declarat Michael Dickerson, responsabilul cu afaceri al SUA la București.

Americanii au aprobat vânzarea rachetelor AIM-9X Sidewinder Block II către România

"Înzestrarea Forțelor Aeriene Române cu capabilități aer-aer de ultimă generație crește semnificativ siguranța spațiului aerian național și aliat și asigură un înalt grad de interoperabilitate cu structurile similare ale Armatei SUA.

Statele Unite rămân angajate în mod esențial în consolidarea posturii de apărare și descurajare a oricărei agresiuni în zona Mării Negre. Armata României va continua să acționeze pentru consolidarea dimensiunii de apărare și securitate a parteneriatului strategic comun", a precizat ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, pe site-ul MApN.

Block II oferă rachetelor capabilități aer-aer avansate acestor rachete din familia Sidewinder, de tip AIM (Air Intercept Missile), produse de Raytheon, care se află și în uzul Armatei americane, dar și în alte 24 de țări.

Ce este AIM-9X Sidewinder Block II

AIM-9X Sidewinder Block II reprezintă cea mai recentă rachetă aer-aer cu rază scurtă de acțiune din familia Sidewinder. O asemenea rachetă dispune de "un dispozitiv de căutare a planului focal de mare înclinare, montat pe o structură de avion extrem de manevrabilă, cu o funcție de contramăsuri în infraroșu mult îmbunătățită". Spre deosebire de modelele anterioare AIM-9, acest AIM-9X poate fi folosit și pentru țintele aflate de la sol.

O astfel de rachetă este capabilă să-și folosească aceste dotări, manevrabilitatea vectorului de tracțiune și căutătorul de imagini cu infraroșu avansat pentru a lovi țintele din spatele avionului de lansare.

Foarte important este că o rachetă AIM-9X Sidewinder Block II oferă echipajului care o operează posibilitatea de a efectua prima lovitură, ceea ce reprezintă capacitate esențială pentru supraviețuire în timpul manevrelor de luptă aeriană. Ea poate susține superioaritatea aeriană în lupta aer-aer, "prin capacități ofensive și defensive de neegalat împotriva amenințărilor".

SUA trimit în România și "pachetul de suport logistic, respectiv capete de ghidare de rezervă, rachete de instruire, instruire personal, asistență tehnică, documentație tehnică și servicii de transport", conform Defenseromania.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE